ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – Επικοινωνίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ένας τομέας στον οποίο οι οπτικές ίνες βρίσκουν εφαρμογή είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα Η/Υ επειδή είναι εύκαμπτες και μπορούν να απλωθούν όπως και τα καλώδια.

Στις επικοινωνίες μέσω οπτικών ινών οι ταχύτητες έχουν φτάσει έως και 111Gbps αν και οι συνηθισμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν ταχύτητες 10 – 40Gbps. Σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν μετρηθεί ταχύτητες έως και 400Gbps.

Κάθε ίνα μπορεί να μεταφέρει πολλά ανεξάρτητα κανάλια, καθένα από τα οποία χρησιμοποιεί διαφορετικό μήκος κύματος (wavelength) του φωτός. Το ρεκόρ μεταφοράς δεδομένων σε έναν πυρήνα είχε μετρηθεί το 2011 σε 101Tbps (370 κανάλια στα 273Gbps το καθένα).

Σε περιβάλλον γραφείου η δικτύωση με οπτικές ίνες μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση χώρου σε κανάλια καλωδίων γιατί μία μόνο ίνα μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερα στοιχεία και πολύ ταχύτερα σε σχέση με τα κοινά ethernet καλώδια κατηγορίας 5 που μπορούν πιάσουν ταχύτητες 100Mbps ή 1Gbps σε μικρές αποστάσεις. Επίσης οι οπτικές ίνες δεν επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές και ηλεκτροστατικές παρεμβολές. Ακόμα και οι υποκλοπές σήματος είναι πολύ δυσκολότερες στις οπτικές ίνες σε σχέση με τα κοινά καλώδια και υπάρχουν ομόκεντρες ίνες με 2 πυρήνες που λέγεται ότι είναι απαραβίαστες.

 

Προηγούμενο άρθρο: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – Γενικά

Επόμενο άρθρο: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – Πλεονεκτήματα

Leave A Reply