Τι εξοπλισμό να επιλέξω; Τι ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που θέλω να κάνω; Τι είναι νόμιμο και τι παράνομο; Χρειάζομαι άδεια;

Μερικές από τις πολλές ερωτήσεις που προβληματίζουν είναι οι παραπάνω!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Εξοπλισμός.

Στο εμπόριο σήμερα και μετα την τόσο ευρεία αποδοχή του WiFi υπάρχουν εκατοντάδες συσκευές που σίγουρα κάποια από αυτές είναι ακριβώς αυτή που χρειάζεστε για να κάνετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας! Οπότε μην αγχώνεστε διαβάστε παρακάτω και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε!

Τι θέλω να κάνω και πως;
Ας αναλύσουμε λίγο πρώτα τι θέλουμε να κάνουμε και πως λέγεται διεθνώς.

1. Για παράδειγμα θέλω να έχω internet στο μπαλκόνι, στον κήπο ή την πισίνα μου.
Θέλω λοιπόν από το υπάρχων δίκτυο, να δώσω internet και σε άλλο σημείο (χώρο).
Η λειτουργία λοιπόν αυτή ονομάζεται σημείο πρόσβασης και θα την συναντήσετε ως AP (access point).

2. Θέλω να επεκτείνω την εμβέλεια του παραπάνω να δώσω και λίγο μακρύτερα internet.
Χρειάζομαι δηλαδή επέκταση (extender) ή αναμετάδοση (repeater).
Με αυτά ακριβώς τα ονόματα θα αναζητήσω και τις συσκευές που θέλω!

3. Θέλω να στείλω ασύρματα το σήμα internet από ένα σημείο σε ένα άλλο.
Χρειάζεται να σχεδιάσω και να φτιάξω ένα PtP ( point to point ) έτσι θα ψάξω και για τις συσκευές που με καλύπτουν να μπορούν δηλαδή να συνεργαστούν σε PtP.

4. Θέλω να μοιράσω το internet σε εγκαταστάσεις μου. Για παράδειγμα μία κοινότητα  μοιράζει internet με μια εγκατάσταση στην πλατεία του χωριού και τα σπίτια σε απόσταση 50-80 μέτρων έχουν internet ασύρματα. Εδώ έχουμε ένα σημείο (την πλατεία) προς πολλά σημεία ( τα σπίτια του χωριού ) έχουμε δηλαδή ένα δίκτυο PtMP (point to multi point).

5. Θέλω να μοιράσω το Internet ελεύθερα ή επί πληρωμή σε έναν μεγάλο χώρο, για παράδειγμα ένα κάμπινγκ ή σε πολλούς χώρους, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για παράδειγμα.
Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται HotSpot και μπορεί να είναι διαφημιστική, με χρονικό περιορισμό ή με περιορισμό όγκου δεδομένων, φυσικά και με ελεύθερη πρόσβαση.
Το HotSpot είναι μια κατηγορία από μόνο του και θα μας απασχολήσει σε ξεχωριστό άρθρο, δεν απευθύνετε εξάλλου σε απλούς χρήστες που αναζητούν τι και πως να κάνουν με λίγα έξοδα και κατανοητά. Το αναφέρω γιατί ίσως είναι πολλοί εκείνοι που το έχουν συναντήσει σε εστιατόρια, καφέ κλπ και δεν ξέρουν τι είναι.

Η λίστα μπορεί να μεγαλώσει με σύνθετα δίκτυα και ρυθμίσεις.
Δεν κρίνω σκόπιμο να επεκταθώ περισσότερο γιατί αυτά θα αφορούν προχωρημένους και όχι απλούς χρήστες που αναζητούν τι και πως να κάνουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

2wifi

 

Θα είμαι νόμιμος;

Για τις ελεύθερες ζώνες (μπάντες)

Ερώτηση
Σε ποιες ζώνες επιτρέπεται η λειτουργία συστημάτων ασύρματης πρόσβασης εξωτερικού χώρου συμπεριλαμβανομένων των ασυρμάτων δικτύων χωρίς να απαιτείται σχετική αδειοδότηση από την ΕΕΤΤ;

Απάντηση
Στις ζώνες συχνοτήτων 2 400-2 483,5 MHz και 5 470-5 725 MHz. Συνήθως τις αναφέρουμε ως 2,4 GHz και 5GHz.

Ερώτηση
Πολλές φορές οι ζώνες 2.4 & 5 GHz αποκαλούνται και ως «ζώνες ελεύθερης χρήσης». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Απάντηση
Η χρήση των ζωνών αυτών είναι «ελεύθερη», δηλαδή δεν απαιτεί κάποιου είδους αδειοδότηση από την ΕΕΤΤ, για την ανάπτυξη συγκεκριμένων εφαρμογών όπως ορίζεται στον Κανονισμό Όρων Χρήσης Μεμονωμένων Ραδιοσυχνοτήτων ή Ζωνών Ραδιοσυχνοτήτων και με τη χρήση εξοπλισμού που ικανοποιεί αυστηρά καθορισμένες προδιαγραφές.
Επιπλέον και ειδικότερα, η χρήση των ζωνών αυτών για εφαρμογές ασυρμάτων δικτύων (τεχνολογία WiFi, ή και άλλες παρόμοιες) υπόκειται σε περιορισμό μέγιστης επιτρεπομένης εκπεμπόμενης ισχύος.

Ερώτηση
Ποια είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς εκπομπής για εφαρμογές ασυρμάτων δικτύων στις ζώνες 2.4 & 5 GHz;

Απάντηση
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισοτροπικά ακτινοβολούμενη ισχύς στη ζώνη των 2.4 GHz είναι 100 mW e.i.r.p. και στη ζώνη των 5 GHz είναι 1 W e.i.r.p. Στην ισχύ αυτή συνυπολογίζεται η ισχύς εξόδου του πομπού και το κέρδος της κεραίας.

Ερώτηση
Θέλω να προμηθευτώ εξοπλισμό από το εμπόριο για να κάνω μια ζεύξη στα 2,4 GHz. Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι ο εξοπλισμός που αγοράζω είναι νόμιμος και πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές;

Απάντηση
Ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί Ραδιοεξοπλισμό και εμπίπτει στις διατάξεις του ΠΔ 44/2002 (ΦΕΚ 44/Α/7-3-2002) «Ραδιοεξοπλισμός και τηλεπικοινωνιακός τερματικός εξοπλισμός και αμοιβαία αναγνώριση της συμμόρφωσης των εξοπλισμών αυτών. Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 99/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9 Μαρτίου 1999» ρυθμίζεται η διάθεση στην αγορά και χρήση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Στο ΠΔ 44/2002 καθορίζονται οι ουσιώδεις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ο ραδιοεξοπλισμός για να είναι μπορεί να διατεθεί ελεύθερα στην αγορά αλλά και να χρησιμοποιηθεί. Αρμόδια για θέματα τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού και ραδιοεξοπλισμού είναι η ΕΕΤΤ.

Τα παραπάνω από το site της EETT

 

Διαβάστε αν θέλετε και αυτό το άρθρο σχετικά με την σωστή επιλογή εξοπλισμού.

Ελπίζω διαβάζοντας το άρθρο να λύθηκαν πολλές απορίες σας.

Αν όχι μπορείτε να μας ρωτήσετε τι σας απασχολεί και τι ακριβώς θέλετε να κάνετε έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε.

 

 

e-wireless.gr

Το νούμερο 1 κατάστημα τεχνολογίας.

Leave A Reply