Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

2012128121229286734_20 meso

Η τεχνολογία, όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Κορυφαίες ομάδες χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα με σκοπό να βελτιωθούν σε αγωνιστικό αλλά και σε ιατρικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της “τεχνολογικής επανάστασης” στο χώρο του ποδοσφαίρου γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

To Milan Lab
Το Milan Lab είναι ένα επιστημονικό ερευνητικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας το οποίο βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο της Ιταλικής ομάδας, το Μιλανέλο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο παρέχει τεχνολογική υποστήριξη, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση προβλημάτων τραυματισμών και θεμάτων υγείας.

Λειτούργησε πρώτη φορά το Μάρτιο του 2002 και πέρα από την πρόληψη τραυματισμών, βοηθά στον καθορισμό προγραμμάτων προπόνησης με στόχο την διατήρηση ποδοσφαιριστών μεγαλύτερης ηλικίας σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υπάρχει μείωση τραυματισμών σε ποσοστό 92%.

Η ιατρική ομάδα του εργαστηρίου των “ροσονέρι” κάνει ανάλυση των δεδομένων που αποστέλλονται κάθε δύο βδομάδες για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι αθλητές αφορούν τον αιματολογικό, κλινικό, βιοχημικό τους έλεγχο, αλλά και το ψυχοκινητικό τους προφίλ.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός πως τα στοιχεία στέλνονται στον κεντρικό υπολογιστή του εργαστηρίου, αναλύονται και μέσω μαθηματικών αλγόριθμων μετατρέπονται σε προβλέψεις για πιθανούς τραυματισμούς, κακώσεις ή παθήσεις.

Μ’ αυτό τον τρόπο το επιστημονικό προσωπικό των Μιλανέζων ενημερώνει το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, με σκοπό να προφυλάξει τους ποδοσφαιριστές από πιθανά προβλήματα τραυματισμών.

Πέρα όμως από το εργαστήριο για την ανδρική ομάδα υπάρχουν ακόμα 11 ομάδες που απαρτίζουν τον τομέα της νεολαίας. Το εργαστήριο των νέων της Μίλαν είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο σε αυτές τις ηλικίες. Λειτουργεί από την αγωνιστική περίοδο 2006-07 και ελέγχει την ανάπτυξη και την υγεία των νέων ποδοσφαιριστών της ομάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο Milan Lab και το εργαστήριο των νέων γιατί σκοπός της ιταλικής ομάδας είναι να εφαρμόζει τις ίδιες επιστημονικές μεθόδους σε όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Από το 2010 λειτουργεί το “Scuole Calcio Milan”, με στόχο να γίνει γνωστή η τεχνογνωσία του Milan Lab και στις υπόλοιπες σχολές που βρίσκονται στην Ιταλία. Μ’αυτό τον τρόπο η Μίλαν γεμίζει τις βάσεις δεδομένων με περισσότερα στοιχεία προς ανάλυση, ενώ αν κάποιοι ποδοσφαιριστές κριθούν ικανοί είναι πιθανό ο σύλλογος να κινηθεί για την απόκτησή τους.

Η τεχνολογία στη διάθεση της Λίβερπουλ
Η σχέση της Λίβερπουλ με την τεχνολογία δεν είναι καινούργια. Οι “κόκκινοι” από το 2000 έχουν ξεκινήσει συνεργασία με το βρετανικό πολεμικό ναυτικό (!) με σκοπό να εφαρμόζουν στους παίκτες μεθόδους αποκατάστασης σε θαλάμους υπερβαρικού οξυγόνου (μέθοδος χορήγησης οξυγόνου σε πιέσεις μεγαλύτερες της ατμοσφαιρικής), ίδιες με αυτές που κάνουν αποσυμπίεση οι δύτες.

Τα τελευταία χρόνια στις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας έχει προστεθεί ακόμα ένα μηχάνημα που βοηθά την ανάπτυξη της αντίληψης των παικτών.

Το “Batak Challenge”, όπως ονομάζεται το σύστημα, περιλαμβάνει συνολικά 12 κουμπιά, τα οποία αναβοσβήνουν με τυχαία σειρά και ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής πρέπει να αντιληφθεί γρήγορα ποιο είναι αυτό που φωτίζεται και να το πατήσει. Στόχος του παίκτη είναι να κάνει όσο μεγαλύτερο σκορ γίνεται σε διάστημα 30 δευτερολέπτων.

Η φανέλα-κομπιούτερ της Τότεναμ
Η διοίκηση της Τότεναμ έχει αποφασίσει εδώ και τρία χρόνια να εξελίξει τεχνολογικά την ομάδα, αφού από την αγωνιστική περίοδο 2012-13 οι φανέλες τις οποίες φορούν οι ποδοσφαιριστές διαθέτουν αισθητήρες που ανιχνεύουν ποιοι από όσους αγωνίζονται είναι κουρασμένοι και ποιοι μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τον αγώνα.

Η αθλητική εταιρεία ένδυσης με την οποία ήρθε σε συμφωνία η αγγλική ομάδα είναι η “Under Armour”. Οι αισθητήρες που υπάρχουν στη φανέλα κάνουν διαρκώς μετρήσεις για τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία του σώματος και το ρυθμό αναπνοής. Η πρωτοποριακή τεχνολογία ονομάζεται “Ε39” και δεν είναι εντελώς καινούργια. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί σε στολές του αμερικανικού στρατού ώστε να ελέγχεται η φυσική κατάσταση των στρατιωτών αλλά και η ψυχολογία τους σε στιγμές έντασης λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του προέδρου της “Under Armour”, Μαρκ Ντάουλι: “Μπορούμε μέσω των μετρήσεων να σας παρουσιάσουμε πως αντιδρά το σώμα ενός ποδοσφαιριστή όταν είναι έτοιμος να εκτελέσει πέναλτι μπροστά σε 60.000 θεατές”.

Το “Football Lab” των Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ
Όπως είναι λογικό όλες οι ομάδες του κορυφαίου επιπέδου θέλουν να χρησιμοποιούν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Το “κρυφό όπλο” των Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ ονομάζεται “Football Lab”. Το συγκεκριμένο σύστημα αναπτύχθηκε από την Δανέζικη εταιρεία “Munir Sports” και είναι το πρώτο πλήρως διαδραστικό γήπεδο προπόνησης στον κόσμο.

Αποτελείται από led φωτισμό, ηχεία και αισθητήρες και σκοπός του παίκτη είναι να στείλει τη μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται στο τέρμα που ανάβει το φωτάκι. Παράλληλα δίνονται επιλογές, όπως προπόνηση στην ντρίμπλα, ή στο 3 εναντίον 2, με τους ποδοσφαιριστές μέσω ενός smartphone να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα και να στοχεύουν στο -όσο το δυνατόν- μεγαλύτερο σκορ.

Μ’ αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται και βελτιώνονται οι δεξιότητές του, όπως η ακρίβεια στην πάσα, η μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις καθώς και οι γρηγορότερες αντιδράσεις σε καταστάσεις πίεσης.

Η χρήση του “EXOS” και του “MiCoach” από την εθνική Γερμανίας
Στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η εθνική Γερμανίας κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο αφορούσε τον τρόπο προπόνησης των ποδοσφαιριστών της. Η ομοσπονδία ήρθε σε συμφωνία για την χρήση δύο συστημάτων που βοηθούσαν σε μέγιστο βαθμό την προπόνηση των παικτών. Το “ΕXOS” και το “ΜiCoach”.

Αρχικά, το “EXOS” βοηθά μέσα από την κατάρτιση ενός προγράμματος προπόνησης, διατροφής και εκγύμνασης τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε κάθε αγώνα. Είναι στην πραγματικότητα ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης προπόνησης, το οποίο δημιουργείται μέσα από την μελέτη των ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών, καθώς και των δεδομένων που παρέχονται από την ομάδα και αφορούν τόσο τον ιατρικό τομέα όσο και τον αγωνιστικό.

Παράλληλα, η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ χρησιμοποίησε σε συνεργασία με την Adidas, το πρόγραμμα προπόνησης “MiCoach”. Το “MiCoach” είναι ουσιαστικά ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Αποτελείται από μια μικρή συσκευή την οποία φορούν οι παίκτες κατά τη διάρκεια της προπόνησης και έχει ειδικούς αισθητήρες που μετρά την επιτάχυνση, την απόσταση που καλύπτουν, τους παλμούς της καρδιάς και τη δύναμη που βάζουν σε κάθε φάση οι ποδοσφαίριστές. Όλα τα δεδομένα τα εμφανίζονται την ίδια στιγμή στο ipad των προπονητών της Γερμανίας, ενώ αναλύονται κι εξονυχιστικά από τους ειδικούς αναλυτές της “ΕXOS”.

Leave A Reply