Smartphone με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου… προσεχώς!

tech news

Ιδιαίτερα φιλόδοξη εμφανίζεται η Qualcomm σχετικά με τις ικανότητες που θα έχουν τα επόμενης γενιάς chips που αναπτύσσει σε συνδυασμό με ένα νέο, εξαιρετικά προηγμένο λογισμικό.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία φιλοδοξεί σύντομα να προσφέρει στις φωτογραφικές εφαρμογές των smartphones την ικανότητα να κάνουν πολύ περισσότερα από το να διαχειρίζονται τις φωτογραφικές λήψεις. Όπως για παράδειγμα την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων και αντικειμένων σε μία φωτογραφία και το ακριβές tagging, χρησιμοποιώντας το πραγματικό όνομα του ατόμου.

Όπως ανακοίνωσε η Qualcomm το λογισμικό θα λανσαριστεί σε συνδυασμό με την επόμενη οικογένεια μικροεπεξεργαστών που θα παρουσιαστούν. Η τεχνολογία, την οποία η Qualcomm ονομάζει Zeroth, θα επιτρέψει στις φορητές συσκευές να αποκτήσουν ικανότητα μάθησης (machine learning).

Πέρα από την ικανότητα επεξεργασίας εικόνων, το Zeroth έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει στα smartphones να αναγνωρίζουν την ομιλία ή άλλους ήχους και να εντοπίζει συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριοτήτων μέσω των αισθητήρων της συσκευής.

Η τεχνολογία της Qualcomm χρησιμοποιεί μία μέθοδο μηχανικής μάθησης γνωστότερη ως deep learning η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες προηγμένες εφαρμογές αναγνώρισης φωνής και αντικειμένων, αλλά και στην ικανότητα «αυτοεκπαίδευσης» προγραμμάτων.

Πρακτικά, η μέθοδος του deep learning υιοθετεί τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μπορεί να «εκπαιδευθεί» να αναγνωρίζει συγκεκριμένα αντικείμενα σε εικόνες μέσω της επεξεργασίας πολλών σχετικών παραδειγμάτων π.χ. μέσω ενός δικτύου από τεχνητούς νευρώνες τοποθετημένους σε ιεραρχικά δομημένα στρώματα.

Ο αντιπρόεδρος διαχείρισης παραγωγής της Qualcomm, Tim Leland, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αναζητήσει συνεργάτες ώστε να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν τις νέες δυνατότητες. Στα πλαίσια του Mobile World Congress, όπου ανακοινώθηκε το Zeroth, στη σχετική επίδειξη παρουσιάστηκε μία camera app που μπορούσε να αναγνωρίσει πρόσωπα που είχε αντικρύσει προηγουμένως και να εντοπίζει διαφορετικούς τύπους φωτογραφικών σκηνών.

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, το λογισμικό Zeroth πρόκειται να λανσαριστεί επίσημα σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή Snapdragon 820, οποίος αναμένεται να μπει σε παραγωγή εντός του έτους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Snapdragon 820 και το Zeroth πρόκειται να προωθηθούν όχι μόνο στους κατασκευαστές smartphonesαλλά και στους κατασκευαστές drones και ρομπότ.

Leave A Reply