Σε “τροχιά” τελικής υλοποίησης βρίσκονται πέντε συνολικά συνεργατικά έργα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του si-Cluster, του πρώτου ελληνικού καινοτόμου cluster αεροδιαστημικής που τα τελευταία πέντε χρόνια επιχειρεί να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της παγκόσμιας διαστημικής τεχνολογίας με σκοπό να προσελκύσει σημαντική ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω καινοτόμων προϊόντων.
Σύμφωνα λοιπόν με το si-Cluster (Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών) αυτή τη στιγμή “τρέχουν” μεταξύ των μελών του σε πεδία υψηλής εξειδίκευσης τα εξής πρότζεκτ:α) ολοκληρωμένες εφαρμογές παρακολούθησης και επιτήρησης της Γης, συνδυάζοντας διαφορετικές δορυφορικές τεχνολογίες, όπως η δορυφορική τηλεπισκόπηση, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, β) σύστημα πλοήγησης βασισμένο σε αδρανειακούς και οπτικούς αισθητήρες, για τον προσδιορισμό με ακρίβεια της θέσης ενός κινούμενου σώματος, με εφαρμογή κατά κύριο λόγο σε οχήματα εξερεύνησης (rovers) ή δορυφόρους, γ) ψηφιακό ολοκληρωμένο κύκλωμα κωδικοποίησης/συμπίεσης εικόνας και video για χρήση στο διάστημα, δ) σύστημα εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιάς δασών και δρυμών, μέσα από την ανάπτυξη αλγορίθμων για την εξαγωγή δεικτών επικινδυνότητας πυρκαγιάς σε επίπεδο δασών και ε) ηλεκτρονική διάταξη, η οποία θα συνδυάζει φωτονικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, με έξυπνο και αποδοτικό τρόπο, για αεροδιαστημικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.
Τα δύο πρώτα ερευνητικά έργα, τα μεγαλύτερα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ύψους 2,6 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. αντίστοιχα και ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013, ενώ τα υπόλοιπα τρία 150 χιλ., 300 χιλ. και 200 χιλ. ευρώ. Όλα όμως θα ολοκληρωθούν φέτος τον Οκτώβριο και τα τελικά προϊόντα αναμένεται να δοκιμαστούν σε διαστημική αποστολή εντός του 2016. Και μπορεί προς το παρόν να έχει υπογραφεί συμφωνία για τη χρήση του προϊόντος μόνο για το πέμπτο έργο, εντούτοις οι υπεύθυνοι του si-Cluster επισημαίνουν πως όλα τα προϊόντα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Διαχειριστής του cluster είναι το Corallia, ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών σε κλάδους έντασης γνώσης, υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγικού χαρακτήρα, ενώ η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών. Πλέον το si-Cluster αριθμεί 38 εταιρείες- μέλη ενώ η διεύρυνση της δυναμικής του θα συνεχιστεί και εντός του 2015, καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων για ένταξη έχει φτάσει ήδη τις 30.
Η περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνοποίηση του si-Cluster τέθηκαν επί τάπητος στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του, όπου αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε και παρουσιάστηκαν οι μελλοντικές στρατηγικές. Ξεχωρίζει η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το Aerospace Valley της Γαλλίας που εκπροσωπεί 1.600 επιχειρήσεις, καθώς επίσης και με το Distretto Aerospaziale Pugliese της Ιταλίας, που εκπροσωπεί 60 επιχειρήσεις. Επιπλέον ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Ισραήλ υπό το συντονισμό της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Corallia κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας με την αντίστοιχη Ισραηλινή για την κατασκευή προϊόντων για χρήση σε διαστημικές αποστολές και εφαρμογές.
Ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους για την περαιτέρω προώθηση της δυναμικής της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας τα επόμενα έτη είναι η ανάπτυξη της ρομποτικής ως τέταρτης θεματικής εστίασης στο si-Cluster, η εκκίνηση λειτουργίας ενός επιταχυντή επιχειρήσεων διαστημικής, η ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών (διεθνώς αναγνωρισμένων εταιρειών) στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, η καταξίωση προϊόντων των μελών του si-Cluster στις διεθνείς αγορές διαστήματος και φυσικά η ανάπτυξη του απαραίτητου πλαισίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η μελλοντική συμμετοχή ενός Έλληνα αστροναύτη σε διαστημική αποστολή.
Πηγή:www.capital.gr