Ετοιμαστείτε για την τεχνολογία 5G

technology-news1

Η πέμπτη γενιά, 5G, που θα επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν μια ωριαία ταινία υψηλής ευκρίνειας σε 6 δευτερόλεπτα, έρχεται μέχρι το 2020.

Εχουμε όλοι σχεδόν συνηθίσει το 4G mobile web-browsing, αλλά οι εμπειρογνώμονες του κλάδου ισχυρίζονται πως η εξαιρετικά γρήγορη πέμπτη γενιά 5G έρχεται πολύ πιθανώς το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες στην Ασία θα είναι οι πρώτες που θα έχουν στα χέρια τους την νέα αυτή τεχνολογία. Η ΕΕ έχει επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και υπέγραψε συνεργασία με την Σεούλ το περασμένο έτος για την ανάπτυξη της υποδομής.

Το 5G, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάσουν μια ωριαία ταινία υψηλής ευκρίνειας σε 6 δευτερόλεπτα, θεωρείται ως «πηγή ενέργειας» για την ψηφιακή οικονομία σε όλο τον κόσμο, με όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες μέσω του Internet of Things, να συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ακόμα και τα αυτοκίνητα.

Το «Internet of Things» ή αλλιώς και «διαδίκτυο των πραγμάτων», είναι μια ιδέα που αφορά συσκευές, αντικείμενα και γενικότερα «πράγματα», τα οποία είναι συνδεδεμένα αδιαλείπτως μεταξύ τους και μάλιστα σε παγκόσμια εμβέλεια που αλληλεπιδρούν με το φυσικό περιβάλλον.

Μια από αυτές είναι οι έξυπνες πόλεις ή αλλιώς και «smart cities». Αφορά τη βελτίωση των πόλεων στην επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία με χρήση νοημοσύνης – ευφυΐας, η οποία προσδιορίζεται ανάλογα με τους πολίτες, τα συνεργαζόμενα συστήματα, τη γενικότερη ψηφιακή υποδομή και τα εργαλεία που μια κοινότητα είναι σε θέση να προσφέρει στους πολίτες της.

Το 5G θα είναι πολύ περισσότερο από ό,τι ένα νέο ασύρματο δίκτυο, θα είναι βασική υποδομή για μια ψηφιακή κοινωνία, όπως τονίζει ο Thibaut Kleiner, επικεφαλής τεχνολογίας των δικτύων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παγκόσμια αγορά Internet of Things αναμένεται να αγγίξει τα 7,1 τρισ. εκατομμύρια δολάρια το 2020, από 1,9 τρισ. το 2013, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.

Κινεζική κατασκευάστρια smartphone Huawei και η Samsung έχουν ήδη αναπτύξει τη βασική υποδομή για την τεχνολογία 5G, αλλά όχι ακόμη συσκευές όπως smartphones.

Πολλά είδη συσκευών θα χρησιμοποιούνται με το 5G, σε αντίθεση με το 4G, όπως σημειώνει ο Hyeon Woo Lee, μέλος του 5G Forum.

Leave A Reply