Ελεγχος πρόσβασης στη Mikrotik συσκευή μας.

Στον παρακάτω οδηγό θα δείτε τον τρόπο που μπορούμε να αλλάξουμε ή να προσθέσουμε χρήστες, τους κωδικούς αλλά και τα δικαιώματα τους.

Εν συντομία θα κάνουμε ακόμη έναν χρήστη που θα μπορεί να συνδεθεί στη συσκευή μας και θα μπορεί απλά να βλέπει τις ρυθμίσεις.

Ανοίγουμε το Winbox (είναι το πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε ένα Mikrotik router), βρίσκουμε το Mikrotik router στην λίστα, το επιλέγουμε πατώντας κλικ πάνω στην ip address και πατάμε το κουμπί Connect.

By default στις Mikrotik συσκευές πρόσβαση έχει ο User (admin) με Password (κενό).

Ξεκινάμε…

Για να αλλάξουμε Password πάμε στο System -> Password και στο menu που μας ανοίγει βάζουμε 2 φόρες το password που θέλουμε όπως βλέπουμε στην εικόνα

Στη συγκεκριμένη φάση κι επειδή το Mikrotik έχει default ρυθμίσεις στη θέση Old το αφήνουμε κενό.

και πατάμε Change.

ανοίγουμε το winbox και πατάμε Connect βλέπουμε ότι μας λέει wrong username or password

βάζουμε το σωστό password και πατάμε Connect

Στο menu System -> users βάζουμε δικαιώματα και δημιουργούμε καινούριους χρήστες

πατώντας στο “+” δημιουργούμε έναν καινούριο χρήστη στο Group επιλέγουμε τις δυνατότητες που θα έχει ο χρήστης για παράδειγμα στο full έχει όλες τις δυνατότητες να αλλάξει κάτι ή να προσθέσει κάτι, στο group read μόνο βλέπει τις ρυθμίσεις του mikrotik δεν μπορεί να τις πειράξει ενώ ο χρήστης write μπορεί και να δει και να αλλάξει κάτι, δεν έχει όμως τις δυνατότητες του admin.

Στην καρτέλα Groups μας λέει τι μας δίνει το κάθε Group

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε έναν read user πατώντας στο +.

Μπορούμε όπως είδαμε και σε προηγούμενο οδηγό να γράψουμε κάποια στοιχειά πατώντας στο comment

αφού φτιάξαμε τον user πατάμε πάλι apply για να αποθηκευτούν και τα comments

δοκιμάζουμε να συνδεθούμε με τον guest user και ανοίγουμε ένα παράθυρο για παράδειγμα το bridge εκεί βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη κάνει η να κάνουμε νέες (είναι ο περιορισμός που βάλαμε παραπάνω στο χρήστη να διαβάζει μόνο)

Τα παραπάνω φυσικά τα κάνουμε σαν χρήστης admin που έχουμε τα δικαιώματα να δημιουργούμε νέους χρήστες και με το βάθος πρόσβασης που θέλουμε στον καθένα.

Leave A Reply