Ένα συνηθισμένο λάθος ή καλύτερα μια παρανόηση που πολλές φορές γίνεται είναι ότι τοποθετώντας εξοπλισμό υψηλής ισχύος ή ότι με super κατευθυντικές κεραίες θα καλύψουμε την απόσταση που θέλουμε και θα έχουμε σύνδεση στην μεγάλη απόσταση που είμαστε.
Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου όμως την αντίστοιχη δυνατότητα εκπομπής των συσκευών μας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μεγάλη απόσταση.
Τι είναι μεγάλη απόσταση όταν μιλάμε για WiFi;
Για κάποιον τα 100 μέτρα είναι μεγάλη απόσταση ενώ για κάποιον άλλο τα 500 μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση και όταν μιλάμε για συσκευές όπως laptop, smartphone, tablets κλπ αποστάσεις άνω των 300 μέτρων είναι εκτός του θέματος που συζητάμε.
Μπορεί κάποιος να πει συνδέομαι στα 500 μέτρα άρα είμαι ΟΚ.
Δε θα μιλήσουμε για τις εξαιρέσεις που υπάρχουν σε κάθε κανόνα (περιβάλλον, καιρικές συνθήκες κλπ) αλλά για τον κανόνα που υπάρχει και που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν κάνουμε έναν σχεδιασμό μίας εγκατάστασης.
Έτσι λοιπόν σαν αρχή θα έχουμε οτι μιλάμε για ασύρματη επικοινωνία δηλαδή αμφίδρομη επικοινωνία άρα υπάρχουν κάποιες σταθερές.
Είναι σίγουρο ότι το Laptop μας στην καλύτερη περίπτωση θα έχει κεραία κέρδους 3-6 dbi άρα υπολείπεται κατά πολύ του κέρδους των συσκευών airMAX.
Εξορισμού λοιπόν η συσκευή μας ΔΕΝ μπορεί να φτάσει τις αποστάσεις που καλύπτουν οι συσκευές airMAX και αυτό συμβαίνει γιατί οι συσκευές airMAX έχουν μεγαλύτερη ισχύ αλλά και υψηλό κέρδος στις κεραίες τους.
Για να το περιγράψω ακόμα καλύτερα κι επειδή όπως είπα παραπάνω μιλάμε για αμφίδρομη επικοινωνία ας φανταστούμε το σενάριο του (Access Point) AP για συντομία , ότι εκπέμπει προς το σημείο Α που έχω έναν φορητό υπολογιστή σε απόσταση 100 μέτρων και δεν έχω κανένα πρόβλημα επικοινωνίας.
Το AP εκπέμπει όμως και στο σημείο B σε απόσταση 400 μέτρων όπου και λαμβάνω το σήμα του στο κινητό μου τηλέφωνο.
Όλα καλά λοιπόν μέχρι εδώ, έλα όμως που το κινητό δε συνδέεται….
Όχι δεν είναι χαλασμένο !!!
Τι συμβαίνει;
Με λίγα λόγια το κινητό λαμβάνει το σήμα του AP αλλά η εκπομπή του κινητού δε φτάνει στο AP οπότε και δεν υπάρχει το αμφίδρομο της επικοινωνίας.
Λύση υπάρχει;
Φυσικά και υπάρχει !
Η λύση είναι να τοποθετήσω κάτι ανάμεσα στο AP και στο σημείο B που με ενδιαφέρει και να επιτρέψω έτσι στο κινητό ή στις άλλες συσκευές που θέλω, να έχουν αμφίδρομη επικοινωνία.
Να φτάσει δηλαδή το σήμα τους με έναν ενδιάμεσο (αναμεταδότη) στο AP.
Έτσι θα βρω λύση στο πρόβλημα της κάλυψης για την απόσταση που με ενδιαφέρει.