ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτήματα σε σχέση με τα χάλκινα καλώδια

Εύρος Ζώνης

Μία και μόνο ίνα μπορεί να μεταφέρει πάνω από 3.000.000 τηλεφωνικές συνδέσεις ή 90.000 τηλεοπτικά κανάλια.

Ανοσία σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές

Η μεταφορά στοιχείων μέσα από οπτικές ίνες δεν επηρεάζεται από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η οπτική ίνα δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και έτσι δεν συμπεριφέρεται σαν κεραία που προσελκύει ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Οι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω των οπτικών ινών δεν επηρεάζονται ούτε από ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που δημιουργούνται από πυρηνικές συσκευές.

Πολύ μικρή εξασθένιση σήματος σε μεγάλες αποστάσεις

Η εξασθένιση σήματος φτάνει στα 0.2 dB/Km στις οπτικές ίνες κι έτσι επιτρέπονται μεταδόσεις σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς την ανάγκη χρήσης αναμεταδοτών.

Ηλεκτρικός μονωτής

Οι οπτικές ίνες δεν είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού κι έτσι δεν χρειάζονται γείωση ούτε επηρεάζονται από κεραυνούς. Μπορούν ακόμα και να συνυπάρχουν με καλώδια υψηλής τάσης.

Αποτροπή κλοπής

Τα συμβατικά καλώδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού ο οποίος πολλές φορές βρίσκεται στο στόχαστρο κλεφτών λόγω της υψηλής τιμής του.

Ασφάλεια πληροφοριών

Η υποκλοπή πληροφοριών από ένα συμβατικό καλώδιο είναι πολύ εύκολη και με μικρή πιθανότητα να γίνει αντιληπτή. Αντίθετα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει υποκλοπή από οπτική ίνα.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – Επικοινωνίες

Επόμενο άρθρο: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ – Τύποι Οπτικών Ινών

 

Leave A Reply